Hoe is het gesteld met discriminatie en racisme in Barcelona?

Racisme en discriminatie zijn vrij recentelijk onderwerpen geworden die Barcelonezen en bezoekers aan de stad bezig houden. In 2007 werd een bewakingsfilm van een trein vrijgegeven waarin te zien was hoe een jongen een meisje mishandelde vanwege haar afkomst. Daarnaast zijn er meerdere racistische akkefietjes geweest in de sportwereld die zich hier afspeelden. Hierdoor laaide de discussie op die al jaren geleden in Nederland begon. Immigratie hier veel later op gang gekomen dan in het grootste gedeelte van Europa, is het misschien daardoor dat de reacties van mensen hier extremer lijken?

Als je de forums en blogs doorloopt zul je erachter komen dat de meningen over de mate van racisme in Barcelona heel erg verschillen. Vooral mensen uit de Verenigde Staten en Australië merken meer op dat discriminatie en racisme in Barcelona en de meeste Europese plaatsen, zichtbaarder is dan in hun thuisland. Misschien ligt het aan het feit dat wij niet zo politiek correct zijn als zij? Uiteindelijk staan Europeanen er wel om bekend niet snel een blad voor de mond te nemen terwijl in de US dingen vaker achter de schermen gebeuren.

Een voorbeeld is het verhaal van een Aziatisch-Amerikaans stel. Zij merkten op dat een jongetje in de straat zijn ogen langwerpig trok met zijn vingers en dat mensen zogenaamd Chinees gingen praten als ze in de buurt waren. De vraag is of dit ook echt racistisch is bedoelt of dat het onwetenheid is van de Barcelonezen, maar dat het alleen verkeerd wordt opgevat. Hier is immigratie pas vrij recent op gang gekomen waardoor de grenzen wat betreft raciale grapjes misschien nog moeten worden ontdekt.

Zelf heb ik geen enkele last gehad van racisme sinds ik hier ben, maar ik ben dan ook qua uiterlijk weinig verschillend van de meeste lokale inwoners (een eindje langer alleen). Een vriendin van mij, afkomstig uit Kenya, is hier ook op stage geweest en merkte eigenlijk weinig. Af en toe begonnen mannen wel naar haar te roepen maar dit weet ze aan pure aandachttrekkerij. Ook vond ze snel onderdak hier terwijl een collega mij vertelde dat één van zijn vrienden van Afrikaanse afkomst ontzettend veel moeite had hier een flat te vinden in verband met haar afkomst. Het is dus wel afhankelijk van wie je tegenkomt.

Waar je echt duidelijk discriminatie ziet is in de werkgelegenheid. Dagelijks komen honderden immigranten de stad binnen om hier een beter leven te vinden. Als je als stagair je werkvergunning op gaat halen wordt dat je meteen duidelijk. Een gedeelte van deze immigranten komt hier zonder opleiding, soms zelfs zonder papieren, en is tevreden met een baan in de supermarkt. Het gedeelte dat wel legaal is én opgeleid wordt over dezelfde kam geschoren als de rest en moet soms ook maar een slechte baan accepteren. Een groot gedeelte komt uit Spaanstalige, zuid-Amerikaanse landen, dus aan een taalbarriëre ligt het voor hen niet, maar wat dan wel?

Ik kan twee redenen bedenken waardoor discriminatie tegen deze groep mensen regelmatig voorkomt. Ten eerste is het percentage werklozen in Barcelona extreem hoog, Catalanen zien daardoor de grote stroom immigranten als mensen die hun kansen inpikken. Toch denken ze er vaak niet bij na dat het juist deze mensen zijn die meestal de baantjes aannemen die de rest niet wil. Daarnaast hecht deze Spaanse provincie al eeuwen erg veel waarde aan hun Catalaanse cultuur, mensen die geen Catalaans spreken en de cultuur niet kennen zouden dat in hun ogen in gevaar kunnen brengen.

Ook zie ik hier hetzelfde gebeuren als ik ken vanuit Nederland. De immigranten, en dan vooral zuid-Amerikanen, wonen vaak in dezelfde arme en criminele wijken bij elkaar, el Raval is hier een goed voorbeeld van. Door hun omstandigheden brengen de jongeren veel tijd op straat door waar ze worden geconfronteerd met het harde leven en zelf ook harder worden. Zo komen de groepen terecht in een neerwaartse spiraal zoals dat in mijn ogen ook is gebeurd, en nog gebeurt in Nederland met Marokkanen en Turken.

Mijn conclusie is dat de ophef een beetje overdreven is. De immigratie is hier laat op gang gekomen, in bijvoorbeeld Nederland en de Verenigde Staten gedroegen wij ons in de begintijden hiervan ook veel racistischer uit angst voor het onbekende en onwetenheid. Natuurlijk zijn er lokale inwoners die zich extreem opstellen, maar dat zijn losse gevallen en die kennen we overal in de wereld, net zoals er losse gevallen zijn van criminele immigranten. Dat zijn de interessante verhalen voor de media om over te berichten en daardoor gaan we ons weer anders naar elkaar gedragen, mij en mijn collega´s is racisme hier in ieder geval niet echt opgevallen.

Annemarie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here